هیومیکاسید و تعریف آن
مادۀ ذکرشده در واقع مادۀ طبیعی است که در اعماق زمین وجود دارد. در نتیجۀ فرآیند تولید شدن مجدد خاکها که شاید میلیونها سال طول بکشد محصول ثانویهای بهنام «هیومیکاسید» به وجود میآید.
برای ایجاد این مواد مواردی مانند فشارهوا، دمای مناسب، ترکیبی از موادآلی و شرایط جغرافیایی مربوط را نیاز داریم تا ماده و اصلاحکنندۀ مفید هیومیک اسید ساخته شود.
در تعریف کلی بقایایی که از آلی یا ارگانیک تجزیه شده را هیومیکاسید مینامیم.
رنگ آنها قهوهای و دارای مولکولهایی با زنجیرهای بلندهستند.
دقت کنید در تعریف کلی ترکیبهای پیچیده از اسیدهایی که در آلکالین محلول هستند این ماده است.
در واقع این ترکیبات در چرخۀ حیات و در رودخانهها، اقیانوس وخاکهاوجود دارند.
ابتدا برای آشنایی بیشتر توضیحاتی در مورد هیومیک اسیدهای پودری میدهیم. هیومیکاسیدها ساختار طبیعی دارند و جزء اصلاحکنندههای شیمیایی طبقهبندی میشوند و برای خاک و حاصلخیزی آن اهمیت زیادی دارند.
بهوجود آمدن این اصلاحکنندهها نتیجۀ تجزیۀ بقایای جانوران و گیاهان در طول میلیونها سال در دریاها، رودخانهها و اقیانوسها و خاکهای مرطوب است.
در واقع گیاخاک یا هوموس به مادهای گفته میشود که در طی فرآیند جانداران در خاک بهوجود میآید و از بخشهای هیومیکاسید، هیومین و فولیکاسید تشکیل میشود.
از فواید هیومیکاسید احیاء خاک است. فرسایش خاکها که بهدلیل کشت بیرویه و استفاده از کودهای شیمیایی اتفاق میافتد و موجب از بین رفتن مواد غذایی مفید در خاک میشود و هیومیک اسیدها ساختار خاک را مجدد بهبود میدهند.
برای تهیه محصول با ما تماس بگیرید.
ضدعفونی خاک به روش ارگانیک و معرفی پراکسیدین
ترکیبات بسیار غنی هیومیک اسید در طول میلیونها سال که بقایای گیاهان دریایی طی فرآیندهایی آنها را ساختهاند.
هیومیکاسید شامل چه بخشهایی هستند؟
مواد هیومیکی شامل بخشهای زیر هستند:
۱- هیومیکاسیدها که از نظر شیمیایی موادی بهصورت محلول در مواد قلیایی و نامحلول در مواد اسیدی هستند.
۲- فولیکاسیدها که در هردو مواد اسیدی وقلیایی محلول میباشند.
۳- هیومین ها که در کل در همۀ مواد اسیدی و قلیایی نامحلول هستند.
هیومیکاسیدها واثرات آنها در کشاورزی
اصلاحکنندههای هیومیک اسید موجب بهبود ساختار خاک و کاهش فرسایش خاکهای زراعی میشود. از موارد دیگر هوادهی خاک زراعی و باغی است که هوارسانی را به ریشهها بهبود میدهد. برای گیاهان مزیتی دارد که موجب افزایش ریشهزایی میشود و همین مورد موجب افزایش جذب مواد غذایی و در نتیجه افزایش رشد و بازده محصولات میشود.
درصد مادۀ آلی خاک در آزمایش خاک در خاکهای زراعی و باغی ایران معمولا مقدار کمی است و با افزودن هیومیکاسید این مقدار افزایش مییابد.
همچنین کودهای دیگری که به خاک اضافه میکنیم معمولا جذب گیاه نمیشوند هیومیکاسید موجب بهبود جذب مواد و عناصر غذایی موجود در خاک میشوند.
برای انجام آزمایش خاک آنلاین با ما در تماس باشید.
بهبود دادن تبادل کاتیونی موجب مکانیسم دوطرفۀ هیومیک اسید در خاک میشود و همانطور که اشاره کردیم با دفع سدیم و کم نمودن فعالیت میکروارگانیسمهای مضر خاکزی باعث بهبود ساختار خاک میشود.
از جهت دیگر اسید نوکلئیک و پروتئینها با اضافه شدن این اصلاح کننده آلی زیاد میشود و جذب توسط دیوارۀ سلولی را در گیاه بیشتر میکند.
اهمیت هیومیکاسید برای رشد محصولات
فواید هیومیکاسید چیست؟
۱- کمک به کارکرد مناسب و بهتر خاک
۲- بهبود ریشهزایی
۳- بهتر نگهداشتن آب در خاک
۴- بالا رفتن مقاومت گیاهان به سرما
۵- کاهش سمیبودن خاک در بعضی منطقهها
۶- افزایش سرعت جوانهزنی در گیاهان
۷- بهبود رشد گیاه و افزایش سرعت رشد
۸- افزایش سرعت گلدهی در گیاهان
۹- بهبود فتوسنتز در گیاهان
۱۰- افزایش جذب مواد معدنی توسط گیاهان
هیومیکاسید که رنگی قهوهای تیره یا سیاه دارد و موادی ضروری که درآنها وجود دارند شامل ازت، فسفر، کلسیم، گوگرد و ریزمغذیهای فلزی هستند.
ریشهزایی یکی ازفعالیتهای بسیار مهمی است که هیومیکاسید انجام میدهد واز طریق گسترده شدن سیستم ریشهها مواد غذایی بیشتری در دسترس گیاهان قرار میگیرد.
رشد و بازده محصول دراثرهمین یک فرآیند که یک مزیت از مزایای هیومیکاسید است، بسیار افزایش مییابد.
خاکهای بیشتر منطقههای ایران خشک و نیمهخشک است و هوموس و مواد هیومیکی آن کم میباشد در نتیجه اضافه کردن موادآلی به آن ضروری است.
ابتدا باید آزمون خاک را انجام دهیم تا مقدار کمبودهای عناصر را بدست آوریم و سپس با اضافه کردن هیومیکاسید باعث انتقال استاندارد ومناسب عناصری مانند K, P, N, S از خاک به اندامهای گیاه شویم.
قارۀ اروپا درحال حاضر بیشترین میزان استفاده از هیومیکاسید را دارد. سایر کشورهای پیشرفته نیز اهمیت استفاده از این ماده را که به گفتهای طلای سیاه در کشاورزی است را کشف کردهاند.
در ایران نیز باید به دلایل زیاد که گفتیم ومهمترین آن خشک بودن زمینهای کشاورزی و باغ ها میباشد، استفاده از مادۀ هیومیکاسید را افزایش دهیم.
برای تهیۀ اصلاحکننده های هیومیک اسید از لینک زیر اقدام کنید.
از چه منابعی این مواد قابل تهیه هستند؟
بهطور کلی مواد موردنظراز دو منبع بهدست میآیند که شامل موارد زیر هستند:
۱- لئوناردیت
۲- باقیماندۀ گیاهان که در اثر فرآیند پوسیدهشدن تبدیل به کربن شدهاند.
نکته: توجه کنید که بین این دوگروه، لئوناردیتها مواد آلی مفیدتری برای گیاهان دارند.
همانطور که ذکر کردیم تجزیۀ پسماندههای گیاهی و جانوری باعث میشود که در گذر میلیونها سال هیومیکاسیدها بهوجود آیند. در طی ای فرآیند تشکیل هوموس به باکتریها و موجودات زندۀ دیگر و شرایط ویژهای ازاکولوژی نیز نیاز داریم.
بقایای کشاورزی رااگر در زیر لایههای خاک با قطر مناسب قرار دهیم و شرایط ویژه یعنی اکسیژن و دمای مناسب برای آنها فراهم باشد.
در حالت غیر طبیعی برای اینکه بتوانیم مواد هیومیکی و هیومیکاسید را بهدست آوریم و به رنگ تیره وسیاه برسیم، تقریبا یک سال زمان لازم است.
یک نوع از هیومیکاسید وجود دارد که از انواع معدنی آنها بهشمار میروند و به شکل گرانوله و فرآوری نشده هستند. درحقیقت هیچگونه فرآوری در آن صورت نگرفته وبه همین شکل برای مصرف تهیه میشوند و حتما باید توجه کنیم که موادی که قابلیت جذب توسط گیاه دارند و بهصورت خالص در اختیار گیاه قرار میگیرند در نوع فرآوری نشدۀ هیومیکاسیدها بسیار کمتر است.
انواع هیومیکاسید
۱- پودری
۲- گرانوله
۳- هیومیکاسید مایع
فروشگاهها و سایتهای معتبر تهیۀ هیومیکاسید
قبل ازینکه برای خرید هیومیکاسیدهای پودری اقدام کنید لازم است از قیمتهای موجود دربازار اطلاعات کافی داشته باشید.
برای این کار میتوانید از فروشگاههای اینترنتی معتبر مانند دیجیکالا، بازار بزرگ کشاورزی وغیره قیمتها را مقایسه کنید.
راه بهتری نیز وجود دارد که بهصورت حضوری به فروشگاههایی که کارشان فروش کود و تجهیزات کشاورزی است بروید و از نزدیک محصولات را تهیه کنید و از طرفی میتوانید قیمتهای مختلف را با توجه به نوع محصولات با هم مقایسه نمایید.
از جاهای معتبرخرید کنید.
توصیۀ ما به شما این است که هیومیک اسید پودری را از فروشگاههای حضوری و اینترنتی معتبرتهیه کنید. فروشگاههای معتبر میتوانند محصولات باکیفیت خوب و قیمت مناسب در اختیار شما قرار دهند.
مجموعۀ کشاورزی «مدرن فارم» علاوه بر اینکه هیومیک اسید با کیفیت عالی و قیمت مناسب دارد، مشاورۀ پس از خرید نیز دارد.
همینطور سایر محصولات مربوط به کشاورزی وکودها را نیز میتوانید ازمجموعۀ ما تهیه کنید.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید با شمارههای زیر تماس بگیرید.
۰۹۱۰۳۰۳۰۴۳۳
۰۲۱۶۶۹۰۸۶۰۰
چگونگی ساختهشدن هیومیکاسید
در هنگام ازبین رفتن گیاهان و جانداران، برای تغذیۀ بقیۀ ارگانیسمها (مانند پروتوزوئید، قارچها، باکتریها، کرم خاکی) مولکولهای آنها داخل خاک میماند.
در طی زمانهای طولانی چرخههای مختلف، «گیاخاک» را بهوجود میآورند که گیاخاکها در برابر تجزیه مقاوم هستند.
نام دیگر گیاخاک همان هوموس است و فرآیندی که طی آن این عمل انجام میشود را هوموسی شدن مینامند.

و افرایش میکروارگانیسمهای مفید
در خاک ریشهزایی و رشد محصولات را بهبود میدهد.
کلمۀ «هوموس» در کل تمام ترکیبهای بسیار پیچیده و پایدارکه در مقابل تجزیه مقاوم هستند را شامل میشود. این مادهای که در ساختارخاکها نقش دارد و برای سلامت خاک انتقال مواد مغذی بین گیاهان و خاک نقش دارند.
هیومیک اسید از اجزای تشکیل دهندۀ هوموس چیست؟
۱- هیومیک اسید
۲- هیومین
۳- اسیدفولیک
هیومیکاسید ها از کجا استخراج میشوند؟
منابعی که این ماده از آن استخراج میشوند مختلف هستند.
از انواع بهترین و مرغوبترین آنها همانطورکه ذکر کردیم تهنشستهایی از بقایای گیاهان و جانوران است که در طول سالیان زیادی در زمینهای دارای رطوبت زیاد جمع شدهاند.
این مواد درحال تجزیه در طی زمان طولانی توسط خاکها و سنگها پوشیده میشوند و با فشردهتر شدن مواد مرغوبتری را بهوجود میآورند.
دراثر بالا آمدن قسمتی ازاین مواد تهنشین شده اکسیژن مجدد با مواد درون تهنشستها تماس مییابد که همین اکسیژن رسانی به مراحل تولید هیومیکاسید کمک قابلتوجهی میکند.
لئوناردیتها یا لیگنیتها همین تهنشستهایی هستند که به سمت بالا میآیند و در بخشهای نزدیکتر به سطح زمین قابل استخراج هستند. اکثر هیومیکاسیدهای موجود در بازار از همین منبع قابل تهیه هستند.
علت و لزوم اضافه کردن هیومیکاسید به خاک کشاورزی چیست؟
به علت کشتهای بیرویه و آلودگیهایی که توسط فعالیتهای مختلف توسط انسان بهوجود آمده کیفیت خاکها و آن کم شدهاست.
در اثر این فعالیتها مواد ارگانیک خاکها کم شدهاند و متأسفانه آلودگی بعضی خاکها به قدری است که بعضی از آنها برای سلامتی انسان خطر دارند.
مواد هیومیکی برای انواع گیاهان و درختان از جمله گلدانهای آپارتمانی مانند کاکتوس، گلهای زینتی، سانسوریا و غیره، صیفیجات، هندوانه، ذرت، انگور و مرکبات و بسیاری از محصولات گلخانهای وکشاورزی کاربرد دارند.
همانطور که در بخش ضدعفونی خاک کشاورزی به سلامت خاک از لحاظ میکروبی اشاره کردیم، از یک جهت دیگر نیز لازم است سالم بودن خاک کشاورزی را در نظر بگیریم وآن داشتن مواد آلی کافی و عناصر لازم برای گیاه است. مواد هیومیکی بهطور معمول به شکل کمپوست که حاوی هوموسها هستند، مصرف میشوند.
هیومیکاسیدها روی خصوصیات شیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه و عملکردهای بیوشیمی و فیزیولوژی گیاهان تأثیر میگذارند.
فواید هیومیکاسید
۱- ساختارخاک را بهبود میدهند.
۲- افزایش جذب نورخورشید به علت تیره شدن خاک
۳- بهبود سلامت خاک که به دلیل بیشترشدن میگروارگانیسمهای مفید درخاک و ازبین رفتن میکروبهای مضر صورت میگیرد.
۴- بهبودیافتن ریشهزایی در گیاهان که ازاین طریق مواد غذایی در خاک بیشتر در اختیار گیاه قرار میگیرد.
۵- افزایش مقاومت به تنش های شوری و خشکی و تنشهای محیطی
علت نامگذاری هیومیک اسید به دلیل اسیدیتۀ پایین آن یعنی حدود ۵-۳ است. این ماده را «طلای سیاه» نیز مینامند.
انواع مایع هیومیک اسید کاربرد بیشتری نسبت به جامد آن دارند.
این اصلاح کنندهها در حقیقت عناصر بلوکه شدۀ خاک را به شکل محلول درآورده و در اختیار ریشهها قرار میدهند و اثر بسیار مفیدی در ریشهزایی درختان دارند.
از طرف دیگر این اصلاح کنندههای مفید، در رفع شوری خاک بسیار مناسب هستند و میکروارگانیسمها را زیاد میکنند.
یک کلاتور بسیار مناسب است و باعث کلات شدن عنصرها میشوند و در خاکهایی که «مانداب» یا «روانآب» دارند باعث کم شدن اثرات سوء آنها میشود.
علتهای انتخاب کود هیومیکاسید را بیشتر بررسی کنیم.
مواد مفید اصلاح کنندۀ آلی و بهویژه هیومیکاسیدها به دلیل نداشتن اثر مخرب و چندبعدی عملکردن آنها جایگزین بسیار مناسبتری نسبت به انواع شیمیایی هستند و کشورهایی که کشاورزی پیشرفتهای دارند به استفاده از اصلاح کنندههای عالی روی آوردهاند.
هرچه به میزان بیشتری ازکودهای آلی در خاک استفاده کنیم ساختار خاکها را به دلیل تجمع مادۀ آلی خاک بهبود میبخشیم.
هیومیکاسید با چه کودهایی و به چه شکلی قابلیت اختلاط دارد؟
اصلاح کننده های هیومیکاسید را به هیچ عنوان نمیتوان بهصورت استوک کودی با ترکیباتی که در زیرمیگوییم مخلوط کرد:
۱- ترکیبات اسیدی
۲- اوره فسفات
۳- مونوپتاسیم فسفات
۴- نیترات کلسیم
۴- مس
۵- اوره
۶- بر
در حقیقت مواد بالا با مواد هیومیکی قابلیت اختلاط ندارند.
برای استفادۀ صحیح این مواد باید یکی از دو راهکار زیر را انجام دهیم:
۱- در دونوبت آنها را به خاک کشاورزی یا باغها اضافهکنیم. یعنی یک نوبت هیومیک اسید و در نوبت بعدی ترکیبات اسیدی یا بر، مس و اوره را همراه آب آبیاری اضافه میکنیم.
۲- کودها را در دو بخش جداگانه و به فاصلۀ یک تا چند متر از هم به باغ یا زمین زراعی اضافه کنیم.
نکته: اگر هیومیکاسید پودری استفاده میکنید اوره فسفات یا پتاسیم فسفات را نیز به صورت پودری مصرف کنید و آنها را یک در میان در اطراف محل کشت چال کنید.
روشهای مصرف ماده هیومیک اسید در یک نوبت و به صورت یک در میان را میتوان در مزارع و باغات انجام داد ولی از طرف دیگر در آبیاری قطرهای و در گلخانهها موضوع کمی متفاوت است.
در آبیاریهای قطرهای ما معمولا نیاز داریم که یک «استوک کودی» درست کنیم و همزمان با آبیاری آن را به ریشۀ گیاه برسانیم. در این صورت فقط از روش اول میتوان استفاده کرد و در دو نوبت متفاوت هیومیکاسید را به طور جداگانه و همراه آبیاری و کودهای اورهفسفات، بر، مس و سایر ترکیبات اسیدی را در نوبت بعدی با آبیاری قطرهای اضافه کرد.
هیومیک اسید با بعض از کودها مانند ۲۰-۲۰-۲۰ ، ۱۲-۳۶ و ۱۰-۵۲-۱۰ را میتوان مخلوط کرد و مشکلی از بابت اختلاط و مصرف همزمان و به صورت استوک کودی همرا با آب آبیاری ندارند. و به راحتی همراه آبیاری قطرهای، آبیاری در مزارع و باغها قابل استفاده هستند.
خصوصیات مثبتی که در اثراضافه کردن هیومیکاسید به خاک ایجاد میشوند شامل موارد زیر هستند:
۱- ریشههای گیاهان بهتر رشد میکنند و در نتیجه جذب مواد غذایی از خاک و از طریق ریشه افزایش مییابد.
۲- آبهای زیرزمینی، سطحی ومهمتر از همه سفرههای آب زیرزمینی سالم میمانند و از آلودگی آنها جلوگیری میشود.
۳- جذب «ازت» به مقدار ۳۰ درصد افرایش مییابد و به همین دلیل نیاز به مصرف کودشیمیایی کاهش مییابد.
۴- به علت کوددهی زیاد وغیراصولی در برخی خاکها سمیت ایجاد میشود و با اضافه کردن کودهای آلی مانند هیومیکاسید این سمیت کاهش مییابد.
۵- هیومیکاسیدها سدیم موجود در خاک را کاهش میدهد و درنتیجه شوری خاک را کم میکنند.
۶- نفوذپذیری غشاهای سلولی گیاه زیاد میشود وجذب مواد غذایی افزایش مییابد.
۷- بازده محصول و عملکرد را زیاد میکند.
۸- هیومیکاسید در هردوکشت سنتی و گلخانهای مناسب هستند.
۹- حاصلخیزی خاک زراعی و باغی را تا ۷۰ درصد افزایش میدهد.
۱۰- ساختار خاک را بهبود میدهد و جذب انرژی خورشید را بهتر میکند.
۱۱- موجب افزایش هوادهی در خاکهای زراعی میشود.
۱۲- با تیرهتر شدن رنگ خاک جذب انرژی و نور خورشید زیادتر میگردد.
زمان مصرف هیومیکاسید
مصرف اسیدهیومیک درتمام زمانهای فصل رشد ممکن است. برای انواع گیاهان میتوانیم کود هیومیکاسید را استفاده کنیم ولی مقدارو اینکه در چه موقعی مصرف شود در گیاهان مختلف متفاوت است.
همانطور که اشاره کردیم کود هیومیکاسید از جمله کودهای آلی و طبیعی است که یک منبع ارگانیک بسیارخوب است که عناصری مانند N,P,K,Fe, Zn و غیره است.
زمان مصرف کود هیومیک اسید بسته به نوع گیاه به دوصورت زیر است:
–گیاهان زراعی: قبل از کشت محصول
محصولاتی مانند زعفران، غلات، یونجه و صیفیجات و… توسط مادۀ اصلاح کنندۀ اسیدهیومیک به افزایش عملکرد چشمگیری میرسد. پس از اینکه قبل از کشت کود را اضافه کردیم در طی مراحل رشد بهترین زمانی است که پیشنهاد میکنیم هیومیکاسید را اضافه کنید.
–محصولات گلخانهای: طی مراحل رشد
درگیاهان گلخانهای و زینتی نیز همچون محصولات زراعی باید در طی رشد کود را اضافه کنیم. گلخانهداران و کشاورزان محترم میتوانند هیومیکاسید را هم به تنهای و هم بهصورت همزمان با کودهای دیگر مصرف کنند. از جهتی هیومیکاسید میتواند مواد غذایی را که از بین رفته و از دسترس گیاهان خارج شدهبود را مجدد به خاک برگرداند و احیا را در خاک گلخانه، باغ و زراعی انجام دهد.
–درختان: در هنگام کاشت نهال
در موارد بالا خاک حاصلخیز و غنی شده و زمینۀ مناسب برای رشد بهتر گیاهان ودرختان و تقویت رشد ریشهای فراهم میشود و رشد رویشی را افزایش میدهد.
درختهای میوه و مثمر مثل سیب، انگور، گردو، انار، بادام، انجیر و… به هیومیکاسید احتیاج دارند ولی زمان مصرف آنها تا حدی با محصولات زراعی و گلخانهای تفاوت دارند.
در حقیقت مصرف کود هیومیک اسید در درختان میوه طی دو مرحله انجام میشود:
-یک مرتبه قبل از گلدهی
-در مرحلۀ بعدی در وقت تشکیل یافتن میوهها
مواردی که در مورد فواید اسیدهیومیک گفتیم آن را به یک محصول بسیار ضروری و پرکاربرد تبدیل کرده که این روزها بیشتر شناخته شدهاست. برای مصرف انواع هیومیکاسید و توصیههای کودی با مشاوران ما در تماس باشید.
شرکت مدرن فارم هیومیکاسید شوک را به شکا پیشنهاد میکند. برای اطلاع از ویژگیهای این محصول به سایت و مشاوران ما رجوع کنید.
خاک مناسب وقابل کشت درکشاورزی چه نوع خاکی است؟ و راهکار احیاء مجدد خاک چیست؟
در کشاورزی خاکهایی را قابل کشت مینامیم که فرسوده نشده باشد وغنی و باکیفیت باشد تا بتوانیم محصولات خوبی را از آن برداشت کنیم.
همانطور که میدانیم در دهههای اخیر خاکهای کشاورزی کیفیت خود را از نظر منبع عناصر غذایی و مواد معدنی از دست دادهاند. از بین رفتن مواد غذایی خاک بهطور مستقیم باعث کاهش کیفیت محصولات و در نتیجه کم شدن کیفیت مواد غذایی خواهد شد.
موارد دیگری نیز وجود دارند که اگر در خاک باشند کیفیت موادغذایی را تحت تأثیر قرار میدهند. از جمله این عوامل شامل آلودگیهای خاک که شامل تشعشعها، مواد شیمیایی باقیمانده، آفتکشها، کودها وبرخی مواد پلاستیکی هستند.
این موارد همچنین باعث کاهش بسیار زیاد مواد معدنی خاک نیز میشوند.
یک راه حل بسیار مناسب برای این مشکل وجود دارد. اسید هیومیک ها یک مورد بسیار مناسب برای احیاء خاک و حاصلخیز شدن مجدد خاکها هستند. و همچنین اسیدهیومیکها آسیبهای ناشی از تنش را جبران میکنند.
شیوۀ استفادۀ هیومیکاسید در کشاورزی
این مادۀ اصلاح کننده خاک را همراه با آبیاری به زمین میدهند و در تمام طول فصل رشد میتوان استفاده کرد ولی مناسبترین زمان همراه با آبیاری استارتراست.
اصلاح کنندههای هیومیکاسیدی را نمیتوان به صورت محلولپاشی استفاده کرد زیرا اندازۀ مولکولهای آنها بزرگ است و توسط برگها جذب نمیشوند.
یکی از فرآوردههای هوموسها فولیکاسید است که بهصورت محلولپاشی روی برگها استفاده میشود. توجه: روی کودهای مخصوص جلبک نوشتهاست هیومیک اسید که در حقیقت این ماده توسط جلبکها نیزقابل استفاده نیست. درواقع مادهای که بهوسیلۀ جلبکها قابل جذب است نیز همان فولیک اسیدها هستند که همانطور که ذکرکردیم از اجزای تشکیل دهندۀ هوموسها هستند.
در مورد اینکه چطور این کود را استفاده کنید کمی توضیح میدهیم.
اهمیت این موضوع به این دلیل است که اگر بهطور غلط آن را استفاده کنید نه تنها به رشد محصول شماکمکی نمیکند بلکه به گیاه آسیب نیز میزند.
در هیومیک اسیدهای پودری مقداراسیدفولیک نسبت به انواع کود مایع آن بیشتر است. بنابراین مقدار استفادۀ آن نیز در مقایسه با انواع مایع هیومیک اسید کمتراست.
نکته: اگر کودهای پودری را بیش از حد استاندارد استفاده کنید به ریشۀ گیاهان صدمه میزند.
درصورت خرید نحوۀ استفادۀ کودها بهصورت کامل در کاتالوگ آن آوردهشدهاست. توصیۀ ما این است که بر طبق دستورالعملی که روی خود محصول آوردهشدهاست عمل کنید.
درصورت بروزهرگونه مشکل مشاوران ما که بهصورت آنلاین پاسخگوی سؤالات شما هستند.
فعالیت هیومیکاسید برعکس آنچه در بیشتر کودهای شیمیایی مشاهده میکنیم، فعالیت بالایی درخاک زراعی و باغی دارد و بهعلت فعالیت باکنریهای مفید، میکروارگانیسمهای مفید در خاک افزایش مییابند.
در کشورما «باغهای پسته» معمولا بیشترین مصرف هیومیکاسیدها را دارند. در زیر روش استفادۀ هسومیک اسید را در باغها و سایر زمینهای زراعی توضیح میدهیم و در کل تفاوت چندانی بین مصرف آن در موارد مختلف دیگر مثل گلخانهها، گلدانها وگیاهان آپارتمانی وجود ندارد.
نوع و روش آبیاری شما در نحوۀ مصرف این اصلاح کننده و همینطور کودها اثر مستقیم دارد.
آبیاری باغها معمولا به دو روش زیر انجام میشود:
۱- تحت فشار
طول دورۀ آبیاری تحت فشار معمولا ۱۸ روز میباشد. در این دوره ما حدود ۱۰ لیتر هیومیکاسید همراه با آبیاری تحتفشاراستفاده میکنیم.
اگر آبیاری ما بیشتر از ۱۸ روز باشد میزان مصرف هیومیکاسید را به ۱۵ لیتر افزایش میدهیم.
نکته ۱: کود «سولفات پتاسیم» را همزمان با هیومیکاسید استفاده نکنید. به علت اینکه هردوی این کودها تهنشین میشوند و قابل جذب برای گیاهان ودرختان نیستند.
نکته۲: میزان مصرف کودهای شیمیایی «ازته» مثل «دیآمونیومفسفات» باید به میزان ۳۰ درصد کم شود بهدلیل اینکه هیومیک اسید میتواند به خوبی نیتروژن موجود در خاک را حفظ کند.
۲- غرقابی
در روش غرقابی به علت اینکه غلظت کود ما کمتر است باید مقدار کود هیومیکاسید را افزایش دهیم.
دراین روش بهمیزان ۲۰ لیتردر هکتار اصلاح کننده هیومیکاسید را در دو مرتبه به زمین اضافه میکنیم.
روش دیگری نیز وجود دارد که بهصورت اسپری پاشی است و هیومیکاسید که همراه فولیکاسید است را روی برگها اسپری میکنیم زیرا همانطورکه بهطور کامل توضیح دادیم این کود به شکل فولیک اسید از طریق برگها نیزقابل جذب است.
علت اینکه هیومیکاسید و اسید فولیک محصول را بهطرزچشمگیر افزایش میدهد چیست؟
ساختار هیومیکاسید از اکسیژن، هیدروژن، کربن، مقدار کمی فسفر و ازت تشکیل شده است. با وجود اینکه ۱۶ عنصر لازم برای رشد در این کود وجود ندارد با افزودن هیومیکاسیدها عملکرد به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
پس علت افزایش عملکرد در هنگام افزودن آن به خاک در سالهای اول و دوم چیست؟
برای پاسخ باید گفت که هیومیک اسیدها به صورت حملکننده و پل و تونل عمل میکند در حقیقت مانند چنگال به عناصر موجود در خاک میچسبد و عناصر را به گیاه میرساند و همینطور نفوذپذیری غشاء سلول را افزایش میدهد و با کلات کردن عنصر آن را از خاک میگیرد و به گیاه میرساند.
از طرف دیگر هیومیکاسید موجب میشود که مواد سمی جذب گیاه نشوند. در این فرآیند نیز هیومیکاسید با مواد سمی کلات میشود و به آنها میچسبد و اینبار مانع جذب آنها توسط گیاه میشود.
فولیکاسید نیز مشابه فرآیند هیومیکاسید را در گیاه انجام میدهد ولی همانگونه که اشاره کردیم مولکولهلی آن ریزتر هستند و علاوه بر خاک از طریق محلولپاشی و منافذ برگ نیز جذب میشوند.
سوالی که برای بسیاری از کشاورزان پیش میآید این است که چرا در سال سوم اضافه کردن هیومیکاسیدبه خاک کشاورزی و باغها و گلخانهها عملکرد ناگهان کمتر میشود؟
علت این موضوع این است که در سال اول و دوم اصلاح کننده هیومیکاسید تمام عناصر موجود درخاک را گرفته و به گیاه انتقال میدهد و از سال دوم به بعد عناصر خاک کاهش یافته و به گیاهان منتقل میشود. برای رفع این مشکل باید عناصر ضروری را از طریق کودها به خاک اضافه کنیم تا هیومیکاسید که یک حمل کنندۀ بسیار مناسب برای موادغذایی خاک است بتواند این عناصر را به درخت و گیاه انتقال دهد.
بهترین راهکارهای مفید و مشاورهها را از مدرنفارم میتوانید دریافت کنید.
مزیتهای اسیدهیومیک در کشاورزی و گلخانه و باغ ها
تا کنون با مزایای بسیار زیاد کود اسیدهیومیک تا حدی آشنا شدیم، در زیر بعضی از این مزیتها را باهم بررسی میکنیم:
۱- تأثیر مثبتی در فرآیند بهبود ساختارخاک و حاصلخیز شدن خاک کشاورزی دارد.
۲- از جذب بیش از حد عناصر ومواد غذایی به گیاه جلوگیری میکند.
۳- درصورت استفادۀ بیش از حد کودهای شیمیایی، سمیت خاک افزایش مییابد و مواد مضر در آن دیده میشودکه مصرف کود هیومیکاسید باعث از بین بردن این مواد مضر میشود.
۴- محصولات باکیفیت بیشتر و رشد مناسبتری داریم.
۵- از مزیتهای مهم اسیدهیومیک مبارزه با شوری خاک و کم کردن و اصلاح شوری خاکهاست.
۶- آب در اطراف گیاه بهتر نگه داشته میشود.
۷- اسیدیته و PH را به خوبی تنظیم میکند.
۸- صرفه جویی در آب آبیاری به علت زیاد شدن طول هر دوره آبیاری، زیرا آب بهتر در خاک باقی میماند.
۹- میوه و شکوفهها با اضافه شدن اسید هیومیک به خاک بزرگتر و با کیفیتتر میشود و جوانهزدنی نیز افزایش مییابد.
۱۰- مقاومت گیاهان را به تنشهایی مانند تنش خشکی بالا میبرد.
۱۱- میکرو ارگانیسمهای مفید را در خاک کشاورزی زیاد میکند.
استفاده از هیومیک اسید فواید بیشمار دیگری نیز دارد که تمام آنها موجب شدهاند که کشاورزان این محصول را به عنوان یک کود و اصلاحکنندۀ باارزش و فوق العاده استفاده کنند.
با توجه به نتایج خوبی که کشاورزها و باغداران ازین محصول گرفتهاند و رشد گیاهان و کیفیت آنها افزایش یافته، استفادۀ آن به طرز چشمگیری رو به رشد است.
مزیتهای مصرف هیومیکاسید برروی زعفران
همانطور که میدانید گرانترین محصول کشاورزی در جهان زعفران است.
علت ارزشمند بودن آن استفادۀ این گیاه بهصورت گیاه دارویی، آرایشی، طبی و سنتیاست.
بهعلت اینکه زعفران یک گیاه بسیار باارزش در صنعت کشاورزی است لازم است روشهای کاشت،داشت و برداشت آن را بهبود دهیم تا هم از نظر کیفی و هم کمی محصول بهتری ازاین طلای کشاورزی را بهدست آوریم.
با توجه به توضیحات بالا دو مورد که در بهبود کیفیت زعفران مهم است وزن «بنۀ مادری» و همینطور استفاده از کودها و بهویژه کود آلی روی این گیاه است.
کودهای آلی یک جایگزین بسیار مناسبتر برای کودهای شیمیایی هستند و موجب رشد و افزایش کیفیت و رنگ زعفران و سایر گیاهان میشوند.
در این راستا بهتراست تأثیریکی از بهترین اصلاحکنندههای خاک، یعنی هیومیکاسید را با هم بررسی کنیم.
همانطور که بارها گفتیم هیومیک اسید همراه با کودهای آلی میتواند بهترین جایگزین برای کودهای شیمیایی باشد. این کود ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک را بهبود میدهد و دوستدارمحیط زیست است. این اصلاح کنندۀ آلی خاک با بهبود ساختار خاک و ریشهزایی رشد گیاه و بازده محصول ما را افزایش میدهد.
رشد زعفران در اینجا تحت تأثیر دوعامل است:
۱- اندازۀ بنۀ مادری
۲- استفاده از هیومیکاسید
در مورد بنههای مادری باید دقت کنیم که بنه هایی که وزن آنها از ۸ گرم بیشتر است را انتخاب کنیم.

اگر بنههای درشتتر و با وزن بیشتر را انتخاب کنیم از سال اول تولید محصول زعفران ما افزایش مییابد.
بنۀ مادری زعفران اگر کیفیت خوبی داشته باشد ودرشت و با وزن مناسب باشد، بنههای خواهری را برای سال بعد بهوجود میآورد.
هیومیکاسیددر اینجا موجب میشود بنههای خواهری رشد بسیار بهتری را داشته باشند. اگر هیومیکاسید را به زعفران اضافه کنیم تعداد جوانههای بنه مادری افزایش مییابد و در نتیجه بازده تولید زعفران بیشتر میشود.
هیومیکاسیدها باعث تولید هورمونهایی میشوند که این هورمون روی موارد زیر تأثیر دارد:
-در رساندن عناصر غذایی ضروری به گیاه نقش دارد.
-خاکهای فرسوده و ازبین رفته را ترمیم میکند و ساختار خاک را بهبود میدهد.
-گلدهی را افزایش میدهد
-با افزایش گلدهی تولید زعفران نیز بیشتر میشود.
-تعداد گل در بنههای ریز، درشت و متوسط زیاد میشود.
-تأثیر روی آنزیمهای رشد زعفران و افزایش باروری گیاه میشود.
-بهبود تنفس در گیاه
-بهتر شدن فتوسنتز
-تأمین مواد غذایی و عناصر مورد نیاز زعفران
-افزایش ریشهزایی
-افزایش مقاومت گیاه زعفران در برابر تنشهای محیط
-حفظ میکروارگانیسمها و باکتریهای مفید خاک در خاک زعفران
-به حلالیت عناصر در خاک کمک میکند و باعث بهبود کیفیت میشود.
هیومیکاسید چه اثری روی محصول برنج دارد؟
مزیتهایی که هیومیکاسید روی رشد و کیفیت محصول در برنجکاری را دارد در زیر بررسی میکنیم:
-پنجهزنی و ریشهزایی را در برنج افزایش میدهد.
-مقاومت برنج را در مقابل بیماریها و آفات و تنشها افزایش میدهد.
-موجب بهبود جذب عناصر غذایی و مواد غذایی میشود.
-اسیدیته یا PH خاک را متعادلتر میکند.
-در انتهای فصل نشاءها را آماده میکند تا پربارتر شوند.
چند سوال مهم و پر تکرار در مورد اصلاح کنندههای هیومیکاسید
۱- مهمترین فایدۀ هیومیکاسید چیست؟
معجزۀ اصلی که در هیومیک اسید وجود دارد ومهمترین فواید آن ریشهزایی است. بهعلت اینکه هیومیکاسید کربن خاک را زیاد میکند و از طرفی اثرات بسیار مفیدی روی خاک دارد نتیجهگیری میکنیم که بهتر است آن را همراه آبیاری استفاده کنیم. البته از طریق محلولپاشی هم استفاده میشود ولی تأثیر آن کمتراست.
۲-اسید هیومیک را برای چه گیاهانی استفاده میکنیم؟
همانطور که میدانیم همۀ گیاهان به ریشهزایی نیاز دارند. بنابراین هیومیکاسید برای همۀ محصولها چه زراعی، باغی، زینتی و گلخانهای مناسب است.
گیاهانی مانند موز، نخل، زعفران و تمام گیاهان زراعی و درختان گزینههایی هستند که افزودن هیومیکاسید به آنان در ریشهزایی و رشد و افزایش محصول کمک میکند.
۳- اسید هیومیک را باید به چه میزانی مصرف کرد؟
شرکتی که ماده اصلاح کنندۀ هیومیکاسید را از آن تهیه میکنید تأثیر بسزایی در مقدار مصرف آن در واحد هکتار دارد.
در کاتالوگهای هرکدام از انواع کودها میزان استفادۀ آنها نوشته است و در واقع مقدار مصرف به خلوص هیومیکاسیدها دارد. اگر بهطور معمول محاسبه کنیم، ۳۰ تا ۴۰ لیتر در هکتار لازم داریم. هرچقدر میزان خلوص اسیدهیومیک بیشتر باشد به میزان کمتری میتوان اصلاح کننده ها را مصرف کرد.
۴- بهتراست هیومیکاسید را چند بار در سال استفاده کنیم؟ آیا در هر بار آبیاری میتوانیم اسیدهیومک را اضافه کنیم؟
از لحاظ اقتصادی و برای اینکه بتوانید در هزینهها صرفهجویی کنیم باید بدانیم که در موقع مناسب و به میزان کافی هیومیک و کود را به زمین زراعی اضافه کنیم.
به دلیل اینکه هیومیکاسید یک اصلاح کننده تقریبا گران خاک است برای اینکه مصرف آن توجیه اقتصادی داشته باشد، لازم است که بدانیم در چه زمانی استفاده کنیم تا بیشترین فایده را داشته باشد. همانطور که گفتیم ریشه زایی مهمترین و مفیدترین خاصیت این اصلاحکنندههاست و براین اساس بهتر است به صورت زیر عمل کنیم:
۱- در زراعت: با اولین آبیاری هیومیکاسید را به زمین اضافه کنیم. در این موقع کمک قابل توجهی به ریشه زایی میکند و باعث رشد محصول و افزایش عملکرد میشود.
۲- در باغبانی: اگر اوایل فصل رویشی ماده هیومیکاسید را به همراه اوره و NPK به زمین اضافه کنیم بهترین بازده و عملکرد را از هیومیک اسید و کودها داریم و محصول افزایش مییابد.
چه ارتباطی بین کیفیت کود هیومیک اسید و قیمت آنوجود دارد؟
دقت کنید که یک فاکتور بسیار مهم در ارزانتر بودن یا گران بودن کوداسیدهیومیک کیفیت آن میباشد. اکر قیمت کود کمتر است شاید یکی از علتهای آن طریقۀ ساخت مواد اولیه و ارزانتر بودن مواد اولیۀ آنهاست.
از جهت دیگر کودهایی که کیفیت مواد اولیه در آنها بهتراست و گرانتر هستند و اسید هیومیک که خلوص وکیفیت بهتری دارد قیمت بالاتر دارد.
بنابراین کفیت کود و هزینۀ ساخت آن نسبت مستقیم باهم دارند.
نکته: حتما قبل از خرید کودهایی با قیمت بالاتر از کیفیت آنها اطمینان حاصل کنید.
در نظر بگیرید که برخی شرکتها هستند که کود اسیدهیومیک را که کیفیت متوسط دارد با هزینۀ بالا میفروشند و همچنین برخی شرکتها و برندهایی وجود دارند که قیمتهای مناسب برای محصولات با کیفیت خوب خود در نظر میگیرند.
–بهتر است هیومیک اسید ایرانی تهیه کنیم یا برندهای خارجی آن را بخریم؟
عامل مهم دیگری نیز روی قیمت کود هیومیک اسید موثر است و آن این است که انتخاب ما انواع ایرانی کود باشد یا نوع خارجی آن را انتخاب کنیم؟
در نوع خارجی کودها عوامل دیگری مانند گمرگ و نرخ ارز نیز روی قیمت تاثیر گذار است. خرید کودهای هیومیک اسید خارجی علاوه بر کیفیت خوب آنها هزینۀ بالاتری نیز دارند.
کودهای تولید ایران نیز میتوانند خوب باشند و با کیفیت خوب و قیمت کمتر به فروش میرسند.
برای خرید محصولات هیومیک اسید با کیفیت عالی با ما تماس بگیرید. مشاوران ما برای برنامه نویسی کود و تهیۀ کودهای باکیفیت به شما راهنمایی میکنند.
دراین بین کودهای اسیدهیومیک آمریکایی با قیمت مناسب و کیفیت بسیار بهتری که نسبت به کودهای چینی دارند، گزینۀ بسیار عالی هستند و تأثیر فوق العاده ای روی عملکرد محصول و بهویژه ریشهزایی دارند. زیرا هیومیک اسید موجب بهبود ساختار ریشهها میشود.
منابع
https://www.kelp4less.com/shop/humic-acid/
https://www.humintech.com/agriculture/information/what-are-humic-acids
https://napnutriscience.com/blogs/humic-acid-vs-fulvic-acid/
سلام مهندس زمان دقیق مصرف هیومیک اسید را لطف میکنید بگید؟
سلام و درود زمان مصرف در مقاله بطور کامل توضیح داده شده و بستگی به محصول شما دارد که زراعی یا باغی و یا گلخانهای باشد.
در کل از اسفندماه در طی دورۀ رشد سه مرتبه اصلاح کنندۀهیومیکاسید را اضافه کنید.
سلام برند خوب برای هیومیک اسید معرفی میکنید
با سلام و درود، هیومیک اسید شوکرا معرفی میکنیم. در سایت موجود هست.کود هیومیک اسید شوک ۲۰ لیتری
با سلام و احترام
آیا میتوانیم هیومیک اسید را به بذرمال اضافه کنیم
با سلام، بله بذر مال با مادۀ آلی اسیدهیومیک فسفر را افزایش میدهد و ریشه زایی زودتر و بهتر انجام میشه و جوانهزنی یکنواخت و سریعتری هم خواهید داشت.